Muharrem Ayı Ve Önemi(Aşure Tarifi)
Muharrem Ayı Ve Önemi |
Resûlullah (s:a.v.) buyurdular ki; "Kim Ailesine aşure günü geniş (cömert) davranırsa Allah (c.c.)'da ona senenin geri kalan günlerinde cömert davranır.
Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuşlardır: "Âşûrâ gününde aile etrafında bolluk gösteren kimsenin, ALLAH Teâlâ bütün senesinde rızkını bollaştırır."
Alimler der ki: Kişinin ailesine cömert davranması sadece yiyecek, içecekle sınırlı kalmamalı. Diğer helal şeylerden de, mesela elbise gibi eşyalarla da cömertlik göstermelidir.
Abdullah b. Amr b. Âs'dan rivayet edildiğine göre, o şöyle demiştir: "Kim Âşûrâ gününde sadaka verirse o sene boyunca sadaka vermiş gibi olur."
Tarihte aşüre gününe tesadüf eden pek çok hadise olmuştur. Bunlardan bazıları Peygamberlerin (aleyhimüsselam) başından geçmiştir. Bu sebeple bazı arifler, bu güne "on" anlamına gelen "âşûrâ" denilmesinin nedenini, Cenâb-ı Hakk'ın bu günde on
Peygamberine aleyhimüsselam bazı ihsanlarda buyurması olarak, tarif etmişlerdir. Şöyle ki;
Hz. Âdem (a.s.)'in tövbesi, âşûrâ günü kabul olunmuştur.
Hz. İdris (a.s.)'ın göğe çıkarılması bu gün olmuştur.
Hz,-Nuh(aIs.)'uh gemisi bugünde'Cûdi dağına oturmuş, Nuh (a.s.)'da şükür için o gün oruç tutmuştur.
Hz. İbrahim (a.s) âşûrâ gününde doğmuş,bu günde Haliiullah sıfatı verilmiş ve bu günde Nemrudun ateşinden kurtulmuştur.
Hz. Yakub (a.s.)'un gözleri bugün açılmıştır.
Hz. Yusuf (a.s.) bu gün kuyudan çıkartılmış;yine bu günde zindandan kurtulmuştur.
Hz. Eyyûb (a.s.) tutulduğu hastalıktan bugünde sıhhat bulmuştur.
Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından bugün çıkartılmıştır.
Hz. Süleyman (a.s.) 'a muhteşem saltanat bu gün verilmiştir.
Hz. İsa (a.s.) bu günde doğmuş ve o günde göklere çıkartılmıştır.
Aşure Tarifi:
Aşure Tarifi |
MALZEMELER
• A.Buğday : 750 Gr• İncir: 120 Gr• Kuş Üzümü: 50 GrFasulye : 250 Gr• Kayısı: 150 Gr• Tarçın : 50 Gr• Nohut :250 Gr* Üzüm: 150 Gr• Dut : 80 Gr• Pirinç : 100 Gr• Fındık: 100 Gr• Ceviz : 60 Gr
HAZIRLANIŞI
Buğday, fasülye ve nohutu bir gece önceden ayrı ayrı kaplarda suda bekletiyoruz. Ertesi gün ürünleri yıkadıktan sonra düdüklüde fasülye ve nohutu ayrı bir şekilde haşlıyoruz. Islatmış olduğumuz buğdayı iyice yıkayıp kara suyunu çıkartıyoruz. Geniş bir tencereye koyup ocağın üzerine alıyoruz. Üzerini geçecek kadar su koyup kapağı kapak bir şekilde 15 dakika kaynatıyoruz. Altını kapatıp 10 dakika dinlendiriyoruz. Buğdaylarımız suyunu çekmiş ve patlamış oluyor. Daha sonra ocağımızın altınıtekar yakıyoruz.Üzerini üç parmak aşacak şekilde sıcak su koyup 10 dakika daha kaynatıyoruz.Tencereye üzümü, küp şeklinde doğranmış kayısıyı ve pirinci yıkayıp döküyoruz. Dibine tutmaması için ara sıra karıştırıyoruz. Malzeme koydukça suyu belli oranda arttırıyoruz, iki adet portakalın kabuğunu küp küp doğrayarak ayrı bir tencerede haşlıyoruz. İki adet soyulmuş elmayı küp bir şekilde doğrayıp aşüreye ekliyoruz. Haşladığımız portakal kabuklarını tencereye alıyoruz . 2 (iki) kilo toz şekerimizi ilave ediyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra iki su bardağı sütü döküyoruz gerekirse biraz daha su koyabiliriz. Dibinin tutmaması için sürekli karıştırıyoruz.Küp küp doğranmış incirleri ekleyerek biraz daha pişirip ocağı kapatıyoruz.
Kaselere paylaştırıyoruz. Ilıyıp üzeri pelte tuttuktan sonra fındık içi, ceviz, kuru dut, kuş üzümü, tarçın ve nar taneleriyle süsleyip servis ediyoruz. Afiyet Olsun...
Aşure |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder