Netkale Paylaşım Blogu guncel konular saglik ve daha fazlası...

Son Dakika

Post Top Ad

Your Ad Spot

9 Aralık 2014 Salı

Sağlıklı Beslenme

Sağlıklı Beslenme




Limonun Faydaları

Limon ekşidir. Yalnız yerken bile gözleri kırpışıyoruz veya yüzü buruşturuyoruz. Serinletici ve iç açıcıdır da.Sağlık kokar, dili acıtır. Kamaştırıcı ve canlandırıcı kokusunu hep severiz.
Limondan idrar söktürücü ve serinletici limonatalar hazırlanır. Midesin den bağırsak ve karaciğerlerinden rahatsız olanlara özellikle uygundur.Limonun özsuyu A, Bl, B2, ve en önemlisi C vitamini bakımından zengindir. Bu özsu serinletici, idrar söktürücü ve kurt düşürücüdür. Toniktir ve güç vericidir. Bütün sindirim sistemi rahatsızlıkları ve öncelikle çocuklarınki, bununla giderilebilir.Limon kabuğu toniktir. Bütün organları uyarır, terleme sağlar. Bu ise,toksin (zehir) birikmesine karşı etkili bir fonksiyondur. Aynca limon kabuğu, midenin çalışmalarına yardımcı olur.
Limon, içindeki C vitamini ile soğuk algınlıklarına karşı birebirdir.Limon ile yemeklerimizi lezzetlendirmeye, limonla tatlandırmaya devam edelim.




Biberin Faydaları

Gerek taze ve gerekse toz halinde tüketilen biberin mutfağımızda yeri
önem taşır.100 gram yeşil tatlı biberde 92.6 gram su, 4.2 gram karbonhidrat, 1.4
gram selüloz, 0.2 gram yağ, 1.1 gram protein bulunur. Kalori değeri 29 olup,iştah açıcı özellikleri vardır.Biberin pek çok çeşitleri vardır.Tatlı biber, acı biber, kalem biber, çarliston biber, sarı, yeşil ve kırmızı dolmalık biberler, kırmızı toz biberlik vs.
Biberde bol miktarda A, B, C, D ve K vitamini mevcuttur.
Biber iştahsızlığa karşı son derece etkili bir devadır. Mide salgılarım çoğaltır. C vitamini eksikliğinin ortaya çıkardığı rahatsızlıkları giderir. Kadınlarda ve erkeklerde cinsi isteksizlik ve kudretsizliği ortadan kaldırır.
Ayrıca yemeklerimize ayrı bir tad ve lezzet verir.

Karnabaharın Faydaları


Daha çok Akdeniz bölgesinde yetiştirilen karnabahar oldukça besleyici bir gıdadır. 100 gramı 25 kalori verir. 2.4 gram protein, 0.2 gram yağ, 0.8 gram kül, 20.5 gram karbonhidrat bulunur. Ayrıca çeşitli mineralleri (kalsiyum, fosfor, demir) ve vitaminleri (A,Bl, B2, niacin ve C) yeterli miktarlarda ihtiva eder.
Karnabahar bağırsakların çalışmasını düzenler. Bıraktığı bol posa ile kabızlık yapmaz. İhtiva ettiği zengin vitamin ve mineral çeşitleri ile de besleyici ve giiç verici bir sebzedir.
Güzel görünüşü ile manav ve pazarlara değişik hava getiren karnabahar ayrı bir lezzeti ile de mutfağımıza tadı başka bir çeşni verir.

Patlıcanın Faydaları


Peygamber Efendimiz (S.A.V), şu mübarek patlıcanı methetmiştir: "Patlıcanı kaynatmak suretiyle yumuşatın ve içine zeytinyağı koyun. Ondan yeyin,hem de çok yeyin! Çünkü Allah'a iman eden ilk ağaç o'dur! Kişiyi hikmetli yapar, dimağı taze tutar ve mesaneyi sağlıklı yapar. Cinsi gücü arttırır."Patlıcan, oldukça değerli ve ekonomik bir besindir. Ilık bölgelerde yetişir. Dünyaya Araplar aracılığı-ile yayılmıştır.100 gram patlıcan, 24 kalori verir ve içinde 1.1 gr protein, 0.2 gr. yağ, 0.5 gr, selüloz, 5.5 gr karbonhidrat vardır.
Ayrıca yeterli miktarlarda kalsiyum,fosfor, demir ve çeşitli vitaminler (A,Bl, B2, niacin, C) bulunur.Patlıcan sayısız yemeği ile sofralarımızın can simidi ve süsüdür. Hadiste zeytinyağlı yapılmasının tavsiye edilmesinde de hikmetler vardır. Zeytinyağı sindirimi kolaylaştırır, lezzetini arttırır ve besleyiciliğini çoğaltır

Salatalık Faydaları


Ramuz El-Ehadis'te Gtimüşhanevi Hazretleri, Peygamberimizin (S.A.V) salatalığı sevdiklerini zikretmektedir.
Salatalık, son derece besleyici ve iştah açıcı bir gıdadır. 100 gramında 0.7 gram protein, 0.1 gram yağ, 0.4 gram selüloz, 2.7 gram karbonhidrat,0.5 gram ham elyaf, 10 mgr demir bulunur ve kalori değeri 17’dir. Hıyarda ayrıca B1, B2, niacin ve C vitaminleri de çeşitli miktarlarda mevcuttur.Hıyar, bol lif (selüloz) ihtiva eden yiyecek olduğundan kabak için söylenenler aynen geçerlidir.
Ayrıca bol su ihtiva ettiğinden vücudumuzu toksinlerden (zehirli artık maddelerden) temizler.
Hıyarın yatıştırıcı ve deriyi yumuşatıcı tesiri de vardır. Bu özelliğiyle deri merhemlerinin yapımında ve kozmetik sanayiinde kullanılmaktadır.

Acurun Faydaları


Kur’an-ı Kerim’de zikredilen mübarek gıdalardandır. (Bakara: 61).Acur, salatalığın benzeri bir yiyecektir. Besin değeri de onu andırır.Turşu olarak sıklıkla kullanılır.Tedavide de çeşitli sahalarda yerivardır.



Turpun Faydaları


Sofralarımızın beylik salatalıklarından biri de küçük kırmızı turplardır.
Kıtır kıtır yemesi de pek tatlı olur. Bunun arkasından daha az kullanılan be-
yaz turp gelir.Turp keskin lezzetiyle içi ısıtan,salgıyı arttırarak hazmı kolaylaştıran
nefis bir iştah ilacıdır. Kansızlıktan şikayeti olanlara, cılız çocuklara bol bol yedirilmesi tavsiye edilir. Turp çerez olarak yenir. Suyu içilir. Kurutulmuş turp yaprakları çorbaya atılır. Kısaca turp her şekilde yenilebilir.Turpu yalnızca midesi zayıf olanlar fazla, yememelidirler. Çünkü turp keskin bir sebzedir.Keskinliğinden dolayı başka sahalarda çok faydalıdır. Isıtıcı olduğundan, boğaz hastalıklarında şifalıdır.Solunum yolları iltihabında mükem-
mel bir ilaçtır. Eczanelerde satılan öksürük ilaçlarının çoğunda beyaz turp vardır.Turpta A, Bl, B2, B6, ve C vitamini vardır. 100 gram taze kırmızı turpta1.2 gram protein, 0.1 gram yağ,93.2
gram su, 5 gram karbonhidrat ve 0.7 gram selüloz bulunur.
Turp idrar söktürür. Kabızlığı ve uykusuzluğu giderir. Damar sertliğine iyi gelir. Cilde tazelik ve güzellik verir. Tabii, en önemlisi de sofraları iştah açıcı özelliğiyle süsler.

Maydanozun Faydaları
 

Maydanoz, çorbadan et yemeklerine, salatanın her türlüsüne kadar koyduğumuz, sevilen bir sebze.Maydanoz çok kolay yetişen bir bitkidir. Bu yüzden evinizin bahçesinde bir köşeyi maydanoza ayırabilirsiniz.
Maydanoz bütün mineral ve vitaminlerce çok zengindir. 100 gramı 60 kalori verir. 4.4 gram protein, 0.4 gram yağ, 9.8 gram karbonhidrat vardır. 33 mg. sodyum, 1000 mg. potasyum. 245
mg. kalsiyum, 128 mg. fosfor, 41 mg. magnezyum, 8 mg. demir, 0.1 mg. flüor bulunur. Ayrıca A, Bl, B2, niacin ve C vitamini ihtiva eder.Bu küçücük yeşil yaprakçıklarda havuçtan yüksek A vitamini, portakal ve limondan yüksek C vitamini vardır.B grubu vitaminleri ise bir çok sebzenin üstündedir.Salatalara, omletlere, çorbalara,köftelere bol bol maydanoz koyunuz.
Bu, besleyici değerli gıda bol yenmelidir. Özellikle yemeklerin yanında üzerine limon sıkılmış, kıyılmış maydanoz veya salatanın içinde yiyebildiğimiz kadar maydanoz alabiliriz. Doma-tes, havuç ve çiğ kerevizle maydanoz çok iyi gider, pek lezzetli olur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Top Ad

Your Ad Spot

Sayfalar