Sağlıklı Beslenme
Limonun Faydaları
Limon ekşidir. Yalnız yerken bile gözleri kırpışıyoruz veya
yüzü buruşturuyoruz. Serinletici ve iç açıcıdır da.Sağlık kokar, dili acıtır.
Kamaştırıcı ve canlandırıcı kokusunu hep severiz.
Limondan idrar söktürücü ve serinletici limonatalar
hazırlanır. Midesin den bağırsak ve karaciğerlerinden rahatsız olanlara
özellikle uygundur.Limonun özsuyu A, Bl, B2, ve en önemlisi C vitamini
bakımından zengindir. Bu özsu serinletici, idrar söktürücü ve kurt düşürücüdür.
Toniktir ve güç vericidir. Bütün sindirim sistemi rahatsızlıkları ve öncelikle
çocuklarınki, bununla giderilebilir.Limon kabuğu toniktir. Bütün organları
uyarır, terleme sağlar. Bu ise,toksin (zehir) birikmesine karşı etkili bir
fonksiyondur. Aynca limon kabuğu, midenin çalışmalarına yardımcı olur.
Limon, içindeki C vitamini ile soğuk algınlıklarına karşı
birebirdir.Limon ile yemeklerimizi lezzetlendirmeye, limonla tatlandırmaya
devam edelim.
Biberin Faydaları
Gerek taze ve gerekse toz halinde tüketilen biberin
mutfağımızda yeri
önem taşır.100 gram yeşil tatlı biberde 92.6 gram su, 4.2
gram karbonhidrat, 1.4
gram selüloz, 0.2 gram yağ, 1.1 gram protein bulunur. Kalori
değeri 29 olup,iştah açıcı özellikleri vardır.Biberin pek çok çeşitleri
vardır.Tatlı biber, acı biber, kalem biber, çarliston biber, sarı, yeşil ve
kırmızı dolmalık biberler, kırmızı toz biberlik vs.
Biberde bol miktarda A, B, C, D ve K vitamini mevcuttur.
Biber iştahsızlığa karşı son derece etkili bir devadır. Mide
salgılarım çoğaltır. C vitamini eksikliğinin ortaya çıkardığı rahatsızlıkları
giderir. Kadınlarda ve erkeklerde cinsi isteksizlik ve kudretsizliği ortadan
kaldırır.
Ayrıca yemeklerimize ayrı bir tad ve lezzet verir.
Karnabaharın Faydaları
Daha çok Akdeniz bölgesinde yetiştirilen karnabahar oldukça
besleyici bir gıdadır. 100 gramı 25 kalori verir. 2.4 gram protein, 0.2 gram
yağ, 0.8 gram kül, 20.5 gram karbonhidrat bulunur. Ayrıca çeşitli mineralleri
(kalsiyum, fosfor, demir) ve vitaminleri (A,Bl, B2, niacin ve C) yeterli
miktarlarda ihtiva eder.
Karnabahar bağırsakların çalışmasını düzenler. Bıraktığı bol
posa ile kabızlık yapmaz. İhtiva ettiği zengin vitamin ve mineral çeşitleri ile
de besleyici ve giiç verici bir sebzedir.
Güzel görünüşü ile manav ve pazarlara değişik hava getiren
karnabahar ayrı bir lezzeti ile de mutfağımıza tadı başka bir çeşni verir.
Patlıcanın Faydaları
Peygamber Efendimiz (S.A.V), şu mübarek patlıcanı
methetmiştir: "Patlıcanı kaynatmak suretiyle yumuşatın ve içine zeytinyağı
koyun. Ondan yeyin,hem de çok yeyin! Çünkü Allah'a iman eden ilk ağaç o'dur!
Kişiyi hikmetli yapar, dimağı taze tutar ve mesaneyi sağlıklı yapar. Cinsi gücü
arttırır."Patlıcan, oldukça değerli ve ekonomik bir besindir. Ilık
bölgelerde yetişir. Dünyaya Araplar aracılığı-ile yayılmıştır.100 gram
patlıcan, 24 kalori verir ve içinde 1.1 gr protein, 0.2 gr. yağ, 0.5 gr,
selüloz, 5.5 gr karbonhidrat vardır.
Ayrıca yeterli miktarlarda kalsiyum,fosfor, demir ve çeşitli
vitaminler (A,Bl, B2, niacin, C) bulunur.Patlıcan sayısız yemeği ile sofralarımızın
can simidi ve süsüdür. Hadiste zeytinyağlı yapılmasının tavsiye edilmesinde de
hikmetler vardır. Zeytinyağı sindirimi kolaylaştırır, lezzetini arttırır ve
besleyiciliğini çoğaltır
Salatalık Faydaları
Ramuz El-Ehadis'te Gtimüşhanevi Hazretleri, Peygamberimizin
(S.A.V) salatalığı sevdiklerini zikretmektedir.
Salatalık, son derece besleyici ve iştah açıcı bir gıdadır.
100 gramında 0.7 gram protein, 0.1 gram yağ, 0.4 gram selüloz, 2.7 gram
karbonhidrat,0.5 gram ham elyaf, 10 mgr demir bulunur ve kalori değeri 17’dir.
Hıyarda ayrıca B1, B2, niacin ve C vitaminleri de çeşitli miktarlarda
mevcuttur.Hıyar, bol lif (selüloz) ihtiva eden yiyecek olduğundan kabak için
söylenenler aynen geçerlidir.
Ayrıca bol su ihtiva ettiğinden vücudumuzu toksinlerden
(zehirli artık maddelerden) temizler.
Hıyarın yatıştırıcı ve deriyi yumuşatıcı tesiri de vardır.
Bu özelliğiyle deri merhemlerinin yapımında ve kozmetik sanayiinde
kullanılmaktadır.
Acurun Faydaları
Kur’an-ı Kerim’de zikredilen mübarek gıdalardandır. (Bakara:
61).Acur, salatalığın benzeri bir yiyecektir. Besin değeri de onu andırır.Turşu
olarak sıklıkla kullanılır.Tedavide de çeşitli sahalarda yerivardır.
Turpun Faydaları
Sofralarımızın beylik salatalıklarından biri de küçük kırmızı
turplardır.
Kıtır kıtır yemesi de pek tatlı olur. Bunun arkasından daha
az kullanılan be-
yaz turp gelir.Turp keskin lezzetiyle içi ısıtan,salgıyı
arttırarak hazmı kolaylaştıran
nefis bir iştah ilacıdır. Kansızlıktan şikayeti olanlara,
cılız çocuklara bol bol yedirilmesi tavsiye edilir. Turp çerez olarak yenir.
Suyu içilir. Kurutulmuş turp yaprakları çorbaya atılır. Kısaca turp her şekilde
yenilebilir.Turpu yalnızca midesi zayıf olanlar fazla, yememelidirler. Çünkü
turp keskin bir sebzedir.Keskinliğinden dolayı başka sahalarda çok faydalıdır.
Isıtıcı olduğundan, boğaz hastalıklarında şifalıdır.Solunum yolları iltihabında
mükem-
mel bir ilaçtır. Eczanelerde satılan öksürük ilaçlarının
çoğunda beyaz turp vardır.Turpta A, Bl, B2, B6, ve C vitamini vardır. 100 gram
taze kırmızı turpta1.2 gram protein, 0.1 gram yağ,93.2
gram su, 5 gram karbonhidrat ve 0.7 gram selüloz bulunur.
Turp idrar söktürür. Kabızlığı ve uykusuzluğu giderir. Damar
sertliğine iyi gelir. Cilde tazelik ve güzellik verir. Tabii, en önemlisi de
sofraları iştah açıcı özelliğiyle süsler.
Maydanozun Faydaları
Maydanoz, çorbadan et yemeklerine, salatanın her türlüsüne
kadar koyduğumuz, sevilen bir sebze.Maydanoz çok kolay yetişen bir bitkidir. Bu
yüzden evinizin bahçesinde bir köşeyi maydanoza ayırabilirsiniz.
Maydanoz bütün mineral ve vitaminlerce çok zengindir. 100
gramı 60 kalori verir. 4.4 gram protein, 0.4 gram yağ, 9.8 gram karbonhidrat
vardır. 33 mg. sodyum, 1000 mg. potasyum. 245
mg. kalsiyum, 128 mg. fosfor, 41 mg. magnezyum, 8 mg. demir,
0.1 mg. flüor bulunur. Ayrıca A, Bl, B2, niacin ve C vitamini ihtiva eder.Bu
küçücük yeşil yaprakçıklarda havuçtan yüksek A vitamini, portakal ve limondan
yüksek C vitamini vardır.B grubu vitaminleri ise bir çok sebzenin
üstündedir.Salatalara, omletlere, çorbalara,köftelere bol bol maydanoz koyunuz.
Bu, besleyici değerli gıda bol yenmelidir. Özellikle
yemeklerin yanında üzerine limon sıkılmış, kıyılmış maydanoz veya salatanın
içinde yiyebildiğimiz kadar maydanoz alabiliriz. Doma-tes, havuç ve çiğ
kerevizle maydanoz çok iyi gider, pek lezzetli olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder