Sarımsak Esansı Faydaları
Sarımsak Esansı
Sarımsak; Çok eski zamanlardanberi baharlı bir bitki olarak tanınmaktadır. Mısırlılar işçilere kuvvet versin diye de her gün bir baş sarmısak yedirmişlerdir. Eski Romalılar, Yunanlılar ve İbraniler de saramsağı, her derde deva bir ilaç kabul etmişlerdir
Günümüzde sarmısak; İspanya, Sicilya, Mısır, Cezayir, Fransa ile memleketimizde çok miktarda tüketilmektedir.Toprak içinde bulunan başları, mutfaklarımızda kullanıldığı gibi,tıpta da kullanılmak üzere, esansı yapılır. Bileşiminde kükürt, iyod, uçucu yağlar nişaşta ile Allicine ve Garlicine adları ile anılan 2 antibiyotik vardır. Bu antibiyotikler, Staphyloeoque karşı çok etkilidirler.
ÖZELLİKLERİ ve KULLANILDIĞI HASTALIKLAR
Sarmısak, kına kına gibi vücuda kuvvet verir. Kalbi ve sindirim organlarını uyandırır. Tansiyon yüksekliğinde, ince damarları açmak suretiyle, tansiyonu düşürür. Hızlı atan nabzı yavaşlatır, spazmları çözer, damar sertliğine karşı korur,kan dolaşımını kamçılar, romatizmayı önler. İştahı açar, midevi olduğundan hazmı kolaylaştırır, yel söktürür, idrar getirir, ateş düşürür. Bağırsak ve akciğerler. için de mükemmel bir antiseptik olan sarmısağın esansı, genellikle vücuttan akciğerler yoluyla çıkar.
Sarımsak, bu. özellikleri sebebiyle, ateşli hastalıklarla grip, tifo ve difteri gibi salgın hastalıkların seyri sırasında, astım ve amfizem gibi akciğer hastalıklarında, müzmin bronşitte, boğmacada, nezlede, ishallerde, varislerde, basurlarda ve bacak şişmelerinde de çok kullanılır.
KULLANILIŞ ŞEKLİ (İÇERDEN)
Sarımsak, genellikle, yemek arasında çiğ olarak yenilir. Yemek arasında çiğ olarak yenecek bir-iki sarımsağın sağlığa faydası çoktur. Bundan başka sarımsak, şu şekilde de yenilebilir: Akşamdan 2 diş çiğ sarımsak ezilip,bir kaç tane de maydanozla karıştırıldıktan sonra, içine bir kaç damla da zeytinyağı ilâve edilir. Ertesi sabah, bu karışım, ekmeğin üzerine sürülerek kahvaltıda yenilir. Kokusu da. 2-3 kahve çekirdeği veya bir kaç anason tanesi çiğnemekle giderilir.
Bağırsak, parazitlerine karşı kullanılacaksa.
3 veya 4 diş çiğ sarımsak, bir fincan kaynar suyun veya sütün içine rendelenerek bir gece dinlendirilir; 3 hafta devamla her sabah erkenden içilir.
Tenya düşürmek için ise, bir büyük baş sarimsak rendelenerek, 2 dakika sütle kaynatılır ve her sabah erken erken, tenya düşünceye kadar, içmeye devam edilir.
DIŞARDAN KULLANILIŞI
Yara ve çıbanların temizlenmesinde, sarımsağı alkolde veya sirkede yapılmış solüsyonundan kompresler yapılarak yaralara tatbik edilir. Romatizmalarda ağrıyan yerlere, zayıf kimselerde de omur bölgelerine, bir kısmı sarmısağı 2 kısım kâfuryağı ile karıştırıp sürmek, çok faydalıdır.Romatizmadan olan sağırlıklarda, bir parça pamuk, sarmısağm özsuyu ile ıslatılarak, her akşam devamlı olarak kulağa konacak olursa sağırlık geçer. Bunun gibi gazlı bezle konulan sarımsak eziği de, kulak ağrılarına iyi gelir. Siğil ve kistler; çiğ sarmısakla günde bir kaç kez olmak üzere sürtülürse, kaybolduğu görülür.. Böcek sokmaları da, sarımsak sürtmekle derhal geçer.
Bir kaç diş sarımısak rendelenerek hardal unu ile karıştırılması sonucu bir yakı elde edilir ki bu, romatizmalılarda kabarcık yakmak için ağrıyan yerin üzerine vurulur.
Sarımsak; cilt hastalığı, mide ve bağırsak ülseri ile kuru ve kuvvetli öksürüğü olanlara, birde ateşli hastalara iyi gelmez.
YEMEK REÇETESİ:
(SARMISAK ÇORBASI TARİFİ)
İnsan başına bir çiye (diş) hesabıyla sarmısaklar biraz tuz ve biraz da birer ilâvesiyle pişinceye kadar bir tencerede ısıtılır. Ve pişen sarımsaklar ezilerek, püre haline getirilir. Başka bir kapta, 2 kişiye bir yumurta hesabedilerek kırılır ve biraz su ile çalkalanır. Sonra bu karışık ile ezilmiş sarmısaklarla karıştırılıp, üzerine yeteri kadar ılık su ilâve edilerek, bir tencerede yeniden pişirilir. Piştikten sonra çorbanın içine, tereyağda kızartılmış ekmekler konarak, yenir.
Bu çorbayı içenlerin damarları ve sinir sistemi kuvvetlenir. Ayni zamanda bu çorba, kış mevsimlerinde insanı; nezle, bronşit ve astım gibi akciğer hastalıklarına karşı korur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder