Netkale Paylaşım Blogu guncel konular saglik ve daha fazlası...

Son Dakika

Post Top Ad

Your Ad Spot

8 Nisan 2015 Çarşamba

Sarımsak Esansı Faydaları

Sarımsak Esansı Faydaları

Sarımsak Esansı

sarımsak esansı faydaları
sarımsak esansı faydaları
Sarımsak; Çok eski zamanlardanberi baharlı bir bitki olarak tanınmaktadır. Mısırlılar işçilere kuv­vet versin diye de her gün bir baş sarmısak yedirmişlerdir. Eski Romalılar, Yunanlılar ve İbraniler de saramsağı, her derde deva bir ilaç kabul etmişlerdir
Günümüzde sarmısak; İspanya, Sicilya, Mısır, Cezayir, Fransa ile memleketimizde çok miktarda tüketilmektedir.Toprak içinde bulunan baş­ları, mutfaklarımızda kullanıldığı gibi,tıpta da kullanılmak üzere, esansı yapılır. Bileşiminde kü­kürt, iyod, uçucu yağlar nişaşta ile Allicine ve Garlicine adları ile anılan 2 antibiyotik vardır. Bu antibiyotikler, Staphyloeoque karşı çok etkilidirler.
ÖZELLİKLERİ ve KULLANILDIĞI HASTALIKLAR
Sarmısak, kına kına gibi vücuda kuvvet ve­rir. Kalbi ve sindirim organlarını uyandırır. Tan­siyon yüksekliğinde, ince damarları açmak sure­tiyle, tansiyonu düşürür. Hızlı atan nabzı yavaş­latır, spazmları çözer, damar sertliğine karşı korur,kan dolaşımını kamçılar, romatizmayı önler. İşta­hı açar, midevi olduğundan hazmı kolaylaştı­rır, yel söktürür, idrar getirir, ateş düşürür. Ba­ğırsak ve akciğerler. için de mükemmel bir antiseptik olan sarmısağın esansı, genellikle vücuttan akciğerler yoluyla çıkar.
Sarımsak, bu. özellikleri sebebiyle, ateşli has­talıklarla grip, tifo ve difteri gibi salgın hastalık­ların seyri sırasında, astım ve amfizem gibi akciğer hastalıklarında, müzmin bronşitte, boğmacada, nezlede, ishallerde, varislerde, basurlarda  ve bacak şişmelerinde de çok kullanılır.
KULLANILIŞ ŞEKLİ (İÇERDEN)
Sarımsak, genellikle, yemek arasında çiğ olarak yenilir. Yemek arasında çiğ olarak yenecek bir-iki sarımsağın sağlığa faydası çoktur. Bundan başka sarımsak, şu şekilde de yenilebilir: Akşam­dan 2 diş çiğ sarımsak ezilip,bir kaç tane de maydanozla karıştırıldıktan sonra, içine bir kaç damla da zeytinyağı ilâve edilir. Ertesi sabah, bu karışım, ekmeğin üzerine sürülerek kahvaltıda yenilir. Kokusu da. 2-3 kahve çekirdeği veya bir kaç anason tanesi çiğnemekle giderilir.
Bağırsak, parazitlerine karşı kullanılacaksa.
3 veya 4 diş çiğ sarımsak, bir fincan kaynar su­yun veya sütün içine rendelenerek bir gece din­lendirilir; 3 hafta devamla her sabah erkenden içilir.
Tenya düşürmek için ise, bir büyük baş sarimsak rendelenerek, 2 dakika sütle kaynatılır ve her sabah erken erken, tenya düşünceye kadar, içmeye devam edilir.
DIŞARDAN KULLANILIŞI
Yara ve çıbanların temizlenmesinde, sarımsağı alkolde veya sirkede yapılmış solüsyonun­dan kompresler yapılarak yaralara tatbik edilir. Romatizmalarda ağrıyan yerlere, zayıf kimselerde de omur bölgelerine, bir kısmı sarmısağı 2 kı­sım kâfuryağı ile karıştırıp sürmek, çok faydalıdır.Romatizmadan olan sağırlıklarda, bir parça pamuk, sarmısağm özsuyu ile ıslatılarak, her akşam devamlı olarak kulağa konacak olursa sa­ğırlık geçer. Bunun gibi gazlı bezle konulan sar­ımsak eziği de, kulak ağrılarına iyi gelir. Siğil ve kistler; çiğ sarmısakla günde bir kaç kez ol­mak üzere sürtülürse, kaybolduğu görülür.. Bö­cek sokmaları da, sarımsak sürtmekle derhal ge­çer.
Bir kaç diş sarımısak rendelenerek hardal unu ile karıştırılması sonucu bir yakı elde edi­lir ki bu, romatizmalılarda kabarcık yakmak için ağrıyan yerin üzerine vurulur.
Sarımsak; cilt hastalığı, mide ve bağırsak ül­seri ile kuru ve kuvvetli öksürüğü olanlara, birde ateşli hastalara iyi gelmez.
YEMEK REÇETESİ:                  
(SARMISAK ÇORBASI TARİFİ)
sarımsak çorbası tarifi
sarımsak çorbası tarifi
İnsan başına bir çiye (diş) hesabıyla sarmısaklar biraz tuz ve biraz da birer ilâvesiyle pişinceye kadar bir tencerede ısıtılır. Ve pişen sarımsaklar ezilerek, püre haline getirilir. Başka bir kapta, 2 kişiye bir yumurta hesabedilerek kırılır ve biraz su ile çalkalanır. Sonra bu karışık ile ezilmiş sarmısaklarla karıştırılıp, üzerine yeteri kadar ılık su ilâve edilerek, bir tencerede yeniden pişirilir. Piştikten sonra çorbanın içine, tereyağda kızartılmış ekmekler konarak, yenir.
Bu çorbayı içenlerin damarları ve sinir sis­temi kuvvetlenir. Ayni zamanda bu çorba, kış mevsimlerinde insanı; nezle, bronşit ve astım gibi akciğer hastalıklarına karşı korur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Top Ad

Your Ad Spot

Sayfalar