Sağlığımız İçin Doğal Ürünler
Doğal Ürünler |
Halkımızın beslenme durumu bölgelere, mevsimlere,sosyo-ekonomik düzeye,kentsel kırsal yerlerine göre önemli farklılıklar gösterse de değişmeyen tek şey tüketicilerin sağlıklı ortamlarda yetişen ürünleri tercih ediyor olması.
Biz tüketicileri,ürünlerin iyi tarım ürünü olup olmadıklarını anlayabilirmiyiz?GDO ürün nedir ve kime ne tür zararlar veriyor?Bozulan ekolojik denge,doğayı ve doğada yetişen ürünleri nasıl etkiliyor.
Tüketicinin tarımsal ürünleri satın alırken onların organik mi doğal mı iyi tarım uygulamaları ürünü mü yoksa konvansiyonel tarım ürünü mü olduğunu anlaması mümkün müdür?
Tüketicinin ambalajsız,logosu bulunmayan ürünlerin organik ya da iyi tarım ürünü olup olmamasını anlamaları zordur.Böyle ürünleri ancak laboratuvar koşullarında analiz ederek organik ürün yada iyi tarım ürünü olup olmadığı tespit etmek mümkün olabilmektedir.Bu konuda tüketicilerin laboratuvar imkanı olmadığı veya ürünleri test edecek bilgileri bulunmadığı için bunu ortaya çıkarmaları zor olabilmektedir.Bu ürünlerde tüketiciler ya da laboratuvarda test ettirmeleri ile ürünlerin organik ya da iyi tarım ürünü olup olmadığını anlayabileceklerdir.
Ürün alırken Etiketini Kontrol Edin
Üzerinde logo bulunan ürünlerde bu konudaki açıklamalar yeterli oluyor mu?
Ambalajlı üretici logosu bulunan ürünlerde,onların organik ürün ya da tarım ürünü olup olmadığı ürün logosundan anlaşılabilecektir.Bazen logolu ürünler yapılan testlerde organik çıkmayabilmektedir.Logolu iyi tarım ürünlerinde kontrol ve denetim Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sorumluluğundadır.Söz konusu bakanlık sertifikasyon kuruluşları aracılı ile bunu yaptırmaktadır.Organik ürün denildiğinde;organik tarım kuralları dikkate alınarak üretilmiş ürünlerdir.Bu ürünler,uluslararası kontrol ve sertifika kuruluşları tarafından tüm üretim aşamalarında denetlenmektedir.Ürün şayet organik tarın kurallarına uyularak yetiştirilmiş ise sertifika ile onaylanmaktır.
Organik Ürünlerde Logolu Etiket Etiket Bulunmalıdır
Yurt dışından gelen veya yerli ürünlerde etiketler üzerindeki bilgilere daha dikkatli bakmamız gerekirmi?
Organik ürün ambalajında iki etiket bulunur.Bunlardan organik tarım Türkiye Cumhuriyeti logolu olan; Türkiye'de şatışa sunulan tüm 'sertifikalı organik ürünler' ambalajında ürünün organik olduğunu gösteren özel bir logolu etiket bulunur.Üzerinde 'Organik Tarım Türkiye Cumhuriyeti' yazılı olan bu logo,5262 sayılı Organik Tarım Kanun'u ve 25841 sayılı Organik Tarım Esasları ve Uygulamasına ilişkin yönetmelik kapsamında hazırlanmıştır.Digeri ise Uluslararası kontrol ve sertifikasyon kuruluşu logolu etikettir.Türkiye'de satışa sunulan tüm 'organik sertifikalı ürünler' de üretim aşamalarında kontrol ve sertifikasyonu yapan uluslararası firmanın bilgisi ve logolu etiketi bulunur.
Tüketici Sağlıklı Ürünü Tercih Ediyor
Üreticilerin GDO ' lu ürünlere yönelmelerinde arz yetersizliğinin,azalan verimin bir etkisi var mı?
Evet var.
Bunu açıklayabilmek için öncelikle GDOnedir,niçin buna ihtiyaç duyulur onu anlamalıyız.Biyoteknolojik yöntemlerle kendi türü dışındaki bir türden gen aktarılarak belirli özellikleri değiştiren bitki-hayvan ya da mikroorganizmalara ''transgenetik'' ya da ''genetiği değiştirilmiş organizma''denilmekte ve bu ürünler kısaca GDO olarak adlandırılmaktadır.
Bazılarına göre GDO teknolojisi,tüm dünyadaki açlık sorununa çözüm bulabilmek için üretilmiş olip bi teknoloji ile verim artacak,gıda bollaşacak,herkis doyacak düyüncesi hakimdir.Nüfus artarkin beslenmek için gıda üretemini de artırmak gerekir.Ancak geleneksel yöntemlerle boçulan çevre koşulları ve iklim değişikliği ortamında üretim yaparak bunu sağlamak zor görünmektedir.Ürünü doğişen çevre koşulları,iklim değişikliği şartlarına uydurmak ve o şartlarda bol verim almak,hastalık ve zararlılara dayanıklı kuralığa riranç ğösteren ürünler yetiştirmek bir anlamda doğam riskleri azaltmakta üretici kazancındaki zarar olasılıklarını da düşürmektedir ki, üreticiler bu üretime yönlenebilmektedir. Özellikle GDO'lu ürünlerin verim artışı, arzı artırmakta,nüfusun gıda ihtiyacını karşılamakta etkili olmaktadır.Ancak tüketici açısından bakıldığında ise tükitici sağlık açısından güvenli gıdaları tercih edecektir. Kimyasallar Ekolojik Dengeyi Bozuyor
Doğal Ürünler |
Organik Tarım;Tarımsal üretimde kimyasal girdi kullanmadan,üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir.Organik tarım, eko sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yenıden kurmaya yönelik,insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içermektedir.Konu,insan sağlığı olunca,önemli olan sağlık diyoruz ve tekrar tekrar organik tarım diyoruz.
Türkiye'de Seracılık Hızla İlerliyor.Seralarda Yetiştirilen;Domates,Patlıcan.Biber,Salatalık.Marul Gibi Sebzeler Daha Mı Sağlıklı?
Serada yetiştirilen ürünlerin diğer alanlarda yetiştirilen ürünlerden daha sağlıklı olup olmadığını söylemek zor.Ancak sera dışında mevsim koşullarında doğal şatlarda yetiştirilen ürünlerin sera ürünlerine göre daha sağlıklı olduğu söylenebilir.
Şöyle ki;seralar.bitkilerin yetişmesine uygun şartların sağlanması amacı ile çevre şartların sağlanması amacı ile çevre şartları kontrol edebilen veya düzenlenebilen cam,plastik.fiberglas gibi ışığı geçiren materyallerle örtülü tarımsal yapı elemanlarıdır.Burada yetiştirilen sebzeler tam lezzetlerine ulaşmak için gerekli hava ve güneşi vb koşulları bazen tam ende edemeyebilirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder