Netkale Paylaşım Blogu guncel konular saglik ve daha fazlası...

Son Dakika

Post Top Ad

Your Ad Spot

21 Ekim 2014 Salı

Cushing sendromu ve Belirtileri

Cushing sendromu ve Belirtileri

Cushing Sendromu böbreküstü bezlerinden kortizol salgılayan hormonunun normalin üstünde üstünde bir düzeyde salgılandığı durumlarda ortaya çıkan belirtilerin hepsidir.
Kortizol hormonu;Bu hormon  bedenin duygusal ve fiziksel hertürlü strese karşı tepki göstermesinde, kan basıncının ayarlanmasında ve yiyeceklerin öğütülmesinde yardımcı olan bir hormondur ve insanı güne hazırlar. Bu Cushing sendromunda ise kortizol hormonu, böbreküstü bezlerinin çok daha fazla çalışmasından ve böbrek üstü bezlerinde oluşmuş tümörler sebebiyleiyle aşırı üretilip salgılandığı için vücut dengesi bozulur. Böyle durumda ise obezite, kan şekeri yüksekliği, ruhsal bozukluklar gibi bazı rahatsızlıkların ortaya çıkar.Bazen iyileşme amacıyla kullanılan kortizonda uzun süreli ve yüksek düzeyde kullanıldığında kortizol üretimini artırarak cushing sendromuna yol açtığı görürlür. Bundan dolayı kortizon doktor gözetiminde kullanılmalıdır.Gözle görülür  belirtilerinden en önemlisi obezitedir.Cushing sendromu en çok 22-32 yaş aralığında ortaya çıkar ve kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülmüştür. Cushing sendromunun anlaşılmasını sağlayan birçok belirti var. Bunlardan en önemlisi obezite.

Cushing sendromu
Cushing sendromu

Cushing sendromu  Belirtileri ve neden olduğu hastalıklar:

Cushing obezite başta olmak üzere,kan şekeri yükselmesi,ruhsal sıkıntılar,mide sorunları gibi birçok önemi rahatsızlığa yol açar.
Hızlı ani kilo artışı ve bu sendromun belirtilerinden biridir.Böyle hastaların bedeninde kilo yerleşimi çok farlılık göstermektedir, şiş ve pembe görünümdedirler. Bunlarla birlikte bu hastalık şu rahatsızlıklarıda tetiklemektedir;karın ve göğüslerde mor renkte çatlaklar,tüylenme,uyku düzensizlikleri, hipertansiyon, ülser, kas zayıflığı, kemik erimesi,depresyon, enfeksiyon, şeker ve göz hastalıkları gibi birçok hastalığa neden olur.Cushlng sendromunu  tanı için idrar testleri, kan testleri ve böbrek üstü bezlerinin tomografisi istenebilir.Kortizon hormonu güneş doğmadan ayakta olanlarda uyuyanlardan daha sık ve çok salgılandığı görülmektedir en az üç dört katıdır.Çünkü güneş doğmadan bu horon kişiyi güne hazırlar ve dinç hissetmesini sağlar.
Cushing Sendromu
Cushing Sendromu

Cushing Sendromu
Cushing Sendromu

Cushing Sendromu
Cushing Sendromu
Cushing Sendromu
Cushing Sendromu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Top Ad

Your Ad Spot

Sayfalar