Ispanağın Faydaları
Uzun zamandan beri insanların sevdikleri sebzelerin başında gelen ıspanağın ekimi çok eskilere dayanır. Ispanak madeni tuzların, özellikle demirin zengin bulunduğu bir sebzedir. 100gram ıspanakta 90.8 gram su, 2.8 gram protein, 3.5 gram karbonhidrat, 0.4 gram yağ, 0.7 gram selüloz bulunur. A,Bl, B2, C, K vitaminlerince zengin olan ıspanağın kalori değeri 33'tür.Ispanak, yalnız klorofil ve protein bakımından zengin olmakla, sindirim fonksiyonuna yardımcı bulunmakla,bütün salgıları (mide, karaciğer, pankreas, içsalgı bezleri) uyarmakla kalmaz, bedenin mineral ihtiyacını da devamlı sağlar. Ispanakta demirden başka mağnezyum, fosfor, iyod ve bedenimizin dengede kalması için kesinlikle gerekli birçok oligoelementler de bulunur. Çocuklara, yetişme çağında olanlara, hastalıktan sonra nekahat devrinde bulunanlara, kansızlık çekenlere vebütün müzmin hastalara tavsiye edilir.
Ayrıca, içindeki fosfor sebebiyle düşünen kimselere, çevre kirlenmesi bulunan şehirlerde yaşayanlara, cilt hastalarına tavsiye edilir.
Ispanak, pek çeşitli yemekleriyle soframızın can simidi olmasının yanısıra besleyici değeri ile de gözde bir sebzedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder