Netkale Paylaşım Blogu guncel konular saglik ve daha fazlası...

Son Dakika

Post Top Ad

Your Ad Spot

27 Kasım 2016 Pazar

Evde Abajur Lamba Nasıl Yapılır

Evde Abajur Lamba Nasıl Yapılır

Işığın göz almasını engelleyen bir siperlik­tir.
Abajurlu lambalar:
Bir odada belirli ışık kaynakları bulunur. Ta­vandaki avizeler, duvarlardaki aplikler, abajurlu masa ve yer lambaları gibi. Bunların hepsinin de aydınlatma biçimleri ayrıdır. Tavandaki lamba­lar bir odayı bütünüyle ışıklandırırlar. Ama be­lirli bir yerin aydınlatılması istenildiği zaman bu köşeye uygun bir ışık kaynağı konulması gere­kir. Aplikler ve abajurlar bu tip kaynaklardır. Abajurlu lambalardan kısa gövdeli olanları masa üzerine, uzun gövdelileri de yere konularak kul­lanılır. Masa ve yer lambalarının abajurları, ışığı belirli bir yere yayacak ya da bir alah üzerinde yoğunlaştıracak şekilde yapılır. Ayrıca abajurlar çıplak elektrik ampulünün gözü rahatsız etmesi­ni de önlerler
On üç temel tip :
Lamba biçimlerinde görülen bütün değişik­lik ve yeniliklere rağmen bazı şekiller yerleşmiş ve klasikleşmiştir. Lambaların ölçüleri, yapılış­larında kullanılan maddeler, süsler, cilalar deği­şebilir. Ama bu klasik tiplerin kolaylıkla tanınan temel biçimleri, her zaman aynı kalır.
Bu biçimlerden bazıları mimari şekillerden alınmıştır. Buna «sütun» ve «trabzan» direği’ni örnek gösterebiliriz. Diğer tiplere ise geçmişte kullanılan şamdanlar ve gaz lambaları esin kay­nağı olmuştur. Modern biçimlerde süslü gövde­ler, geometrik ve kübik şekiller de görülmekte­dir.
Aşağıda on üç temel tip verilmektedir

Çiftli: Bu lambanın başka bir adı da «Öğrenci»dir. Bunun nedeni öteki lambalardan daha çok ışık vermesidir. Çift karpuzludur. Ama tek abajurlu olanları da vardır. Bu tip bir lamba daha çok 17-18 inci yüzyıl «Çiftlik» biçimi eş­yalara uygundur.
1.    ve Direktuar stili eşyalara uygundur. Mo­dern eşyalarda ise bu biçimin daha sade olan­ları kullanılmaktadır.
2.    Kavanoz: Bu tiplerin çoğunun sevimli, ve ciddi olmayan bir havası vardır. Bir kısmı Çiftlik biçimi eşyalara uygundur. Bir bölümü ise gövdedeki motifler dolayısıyla bir Uzak Doğu atmosferi taşır.
3.    Kaideli Vazo: Bu da klasik biçimdedir. Eski Grek ve Roma tiplerinden daha modernle­rine kadar türlü biçimde yapılmaktadır.
4.    Silindir: Bütün lamba biçimleri içerisin­de en sade olanı budur. Bu yüzden yapılışında türlü malzemeler ve süsler kullanılabilir. Silindir tipi lamba daha çok sade ve modern eşyalara gi­der.
5.    Karpuz (Glob): Bu, eski karpuz lamba­ların elektriğe uygulanmış şeklidir. Evvelce kar­puz gaz alevini korumak için kullanılırdı, şimdi bunun içinde ampul yanmaktadır. Çoğu zaman üzerinde elle yapılmış çiçek resimleri bulunur.
6.    Vazo : Bu lambanın gövdesi vazo biçi­mindedir, ya da yapılışında doğrudan doğruya bir vazodan yararlanılır. Gövde ve abajurun öl­çüleri çok dengelidir. Bu lambanın yapılmasında çeşitli Batı ya da Uzak Doğu stili vazolar kulla­nılır. Bunlar kristal veya porselen olurlar.
7.    Figür: Klasik büstlerden renkli biblola­ra kadar bir çok figür bu lambaların yapılmasın­da kullanılır. Biblo, lambanın konulacağı oda­daki eşyaların stiline göre seçilir.
8.    Tekli Şamdan : Bu lambanın yapılışında en eski ışık kaynaklarının birinden esinlenilmiş­tir. Bu biçim daha sade, «Çiftlik» türü eşyalara uyar.
9.      Kollu Şamdan: Bu lambaların gövdeleri çift, üç ya da dört kollu şamdanlar biçiminde­dir. Ciddi ve klasik şekliyle daha çok Rejans ve Ampir türü eşyalara gider.
10.    Trabzan Direği: Bu lambanın biçimi, mi­mari bir şekilden alınmıştır. Gövde biçimli kıv­rımlar çizer. Bu yüzden de hem klasik, hem de modern eşyalara uygundur.
11.    Şişe: Zamanımızda en çok beğenilen modellerden biri de budur. Modern eşyalarla da gerçekten güzel bir uyum sağlar.
12.    Gaz Lambası: Bu, eski gaz lambalarının elektriğe uygulanmış şeklidir. Gövde eski lam­baların gaz yağı deposundan meydana gelir. Ge­nellikle porselen ya da camdan yapılır.
Kullanılan Malzemeler:
Masa ve yer lambalarının abajurları cam, kâğıt, karton, oluklu mukavva, hasır, sepet, ma­den ve çeşitli kumaşlardan yapılır. Gövdelerde ise çok daha çeşitli malzeme kullanılır. Bunların arasında cam, kristal, mermer, porselen, man­tar, sepet ve türlü madenleri sayabiliriz. Ayrı­ca gövdeye duvar kâğıdı, oluklu mukavva, sicim, yün ve kumaş da sarılabilir.

Gövde için kullanılan şişeler kendiliklerin­den renkli olabilir. Ya da bunlar sonradan özel bir şekilde boyanır. [Bk. Şişe boyamak) Veya şişe­nin içine göze güzel gözükecek maddeler konu­labilir. Kurutulmuş çiçekler, deniz kabukları, tür­lü hububat... gibi. Beğenilen bir biblo ya da bir saat de, gövde olarak kullanılabilir.
Evde abajurlu lamba yapılması
Evde Abajur Lamba Nasıl Yapılır
Abajur için gereken malzeme :
Gövde için gereken malzeme
Sicim, renkli yün ya da floş, düzgün biçimli bir kutu veya kap (Bu küp, silindir ya da karpuz şeklinde olabilir) Maden bir çubuk, kordon, duy düğme, Zamk.
Sicim, istenirse normal renginde bırakılır, ya da kumaş boyasıyla boyanır. Yalnız bunun için koyu bir renk seçilmelidir. Çünkü sicim açık renk boyayı pek kabul etmez. Veya sicim olduğu gibi kullanılır, ancak sarma işi bittikten sonra parlak yağlı boyayla boyanır.
Yapılışı : Seçilen gövdenin tepesine gereken duy ve kordon takılır. Kordonun ucu kabın dibi­ne ya da yanına açılacak bir delikten dışarı çıka­rılır. Eğer kabın ayakları yoksa deliğin yandan açılması doğru olur. Kordona düğme ve fiş takılır.
Gövde iyice temizlenir. Üzerine sıvı zamk sü­rülür. Hızla çalışarak sicim, yün ya da floş sarıl­maya başlanır. Bu işe yukarıdan başlamalı ve si­cimi yatay şekilde sarmalıdır. Böylece aşağıya kadar inilir. Sicim, yün ya da floşu birbirine ek­lemek gerekiyorsa bu iş dikkatle yapılmalı, ya da düğümlerden bir süsleme aracı olarak yararlanmalıdır. Yer yer kabarık duran düğümler gövde­ye değişik bir görünüm verir.

Tel iskelet veya şapka teli Sicim, renkli yün ya da floş Zamk Tel iskelet, alt ve üst olmak üzere iki halka ile bunları birbirine bağlayan düz parçalardan meydana gelir. Bir de üst çemberde, abajuru göv­dedeki çubuğa bağlamak için, yatay olarak uza­nan birkaç tel bulunmalıdır. Bu teller çubuğa ta­kılacak küçük bir halkaya bağlanabilirler. Ya da doğrudan doğruya çubuğa sarılırlar. İskeletin çok kalın telden olması isteniyorsa bunun bir ustaya yaptırılması gerekir. Fakat iskelet evde yapıla­caksa o zaman şapka teliyle çalışılması uygun olur. Kangal halinde satılan şapka teli açılır. Bir kapı tokmağına takılarak, sağa, sola çekilmek su­retiyle iyice düzeltilir. Sonra kesilerek yukarıda tanımlanan iskelet yapılır. İskeletin üst ve çem­berleri aynı boyda olabilir. Ya da üst halka daha küçük yapılır. İskeletin alt ve üst çemberlerine sıvı zamk sürülür. Sicim, yün ya da floş buna di­key şekilde sarılır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Top Ad

Your Ad Spot

Sayfalar