Netkale Paylaşım Blogu guncel konular saglik ve daha fazlası...

Son Dakika

Post Top Ad

Your Ad Spot

1 Ocak 2017 Pazar

Günlük Vitamin İhtiyacı

Günlük Vitamin İhtiyacı
Günlük Vitamin İhtiyacı

Dengeli ve yeterli beslenmede gerekli günlük vitamin miktarları : 

Günlük Vitamin İhtiyacı ne kadar ve ne ölçüde olmalıdır?
Her vitamin vücut için gereklidir. Fakat bunların dozları konusunda günümüzde tartışmalar yapılmaktadır. Yine de bu konuda ortalama bir şey söylemek imkânı vardır :
Günlük A vitamini ihtiyacı : 5000 ünite. Ancak bu vitamin karaciğere depo edildiği için her gün alınmasına gerek yoktur.
Günlük B-1 vitamini ihtiyacı : 1,5 miligram. Günlük B-2 vitamini ihtiyacı : 2 miligram. Günlük Niacin ihtiyacı : 15 miligram.
Günlük Pantothenik asit ihtiyacı : 5 - 10 miligramdır.
Günlük B-6 vitamini ihtiyacı : 2 miligramdır.
Günlük B-12 vitamini ihtiyacı : 0,005 miligramdır.
Günlük Biyotin ve Kolin ihtiyacı henüz kesinlikle bilinmemektedir.
Günlük Folik Asit ihtiyacı: 1,5 miligramdır.
Günlük İnositol ihtiyacı henüz kesinlikle bilinmemektedir. Aynı şekilde Paba ihtiyacı da henüz tespit edilmemiştir.
Günlük C vitamini ihtiyacı 150 miligramdır.
 Günlük D vitamini ihtiyacı kadın ve erkekler için 600, hamile ve süt veren kadınlar için 800, çocuklar için de 700 ünitedir.
Günlük E vitamini ihtiyacı : 20 ünitedir.
Günlük K vitamini ihtiyacı yiyeceklerden bolca sağlanmaktadır.
Vitaminleri rastgele almamak ve daima taze besinlerden, yararlı besinlerden sağlamak lazımdır. Yorgun düştüğü için, bitkinlik hissettiği için eczaneye giderek çeşitli vitaminleri alan, bunları rastgele kullanan kimse kendisine iyilik değil kötülük eder. Çünkü vücuttaki vitaminler, madenler ve başka maddeler arasında çok hassas bir denge bulunmaktadır. Bir vitaminin vücuda fazla girmesi bir diğerinin veya bir madenin görevini yapamamasına yol açabilir. Vücuttaki bu nazik dengeyi doktorlar ve beslenme uzmanları bilirler. Onun için de bitkinlik duyan, çabuk yorulan, sinirleri gerilen kimse avuçla vitamin alacak yerde taze meyva suları, sebze suları, çiğ meyve ve sebzeler, rafine olmamış unlardan yapılan ekmekler ve diğer saf besinlerden yararlanmalıdır. Bitkinlik vb. devam ederse doktoruyla konuşmalıdır. Ancak doktorun verdiği vitaminleri almak doğrudur- Hem hekimler belirli hastalıklarda bazı vitaminleri yüksek dozlarda da verirler. Örneğin antibiyotik kullanılması gereken hastalıklarda birlikte B kompleks vitamini drajeleri de verilir. Vitaminlerin zararsız olduğunu düşünerek bunları fazla dozlarda almaya kalkmak daima yanlıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Top Ad

Your Ad Spot

Sayfalar