Netkale Paylaşım Blogu guncel konular saglik ve daha fazlası...

Son Dakika

Post Top Ad

Your Ad Spot

3 Ocak 2017 Salı

Aşı Ne Zaman Yapılır

Aşı ne zaman yapılır? : 

aşı

Çocuklarda bazı aşılar daha bebekliklerinde yapılır. Boğmaca ve çocuk felci gibi aşılar henüz bebek 1 -2 aylıkken yapılır. Bu aşı belirli sürelerle tekrarlanır. Buna karşılık bazı aşılar sadece salgın hastalık çıktığı zaman uygulanır. Tifüs, kolera, veba gibi aşılar bu türdendir. Bu arada zaman zaman yapılan aşılar da vardır. Çiçek aşısı bu gruptandır. Çocuğa henüz bebekken 7. aydan itibaren yapılan aşı her beş yılda bir tekrarlanır. Fakat kuduz aşısı insanlara durup dururken yapılmaz. Kuduz aşısı, ev hayvanlarını, ağıl, ahır hayvanlarını korumak için hayvanlara önceden yapılır. Fakat insanlara bu aşı ancak kuduz bir hayvan ısırdığı zaman yahut cilde, vb. yerlere salyasını akıttığı zaman yapılır.
Çiçek aşısı : Bir zamanlar çok korkulan ve öldürücü olarak bilinen çiçek hastalığı artık kalmamıştır. Dünyanın bu hastalıktan kurtulmasıyla çiçek aşısının yapılmasına da gerek kalmamıştır. Yurdumuzda da çiçek aşısı yaptırmak mecburiyeti yoktur.
Aşılanmak bir görevdir: Yasalarımız salgın hastalıklar çıktığında belirli aşıların yapılmasının zorunlu olduğunu söyler. Aşıdan korkmak, aşıdan kaçmak insanın kendisine ve çevresindekilere kötülük etmesi demektir. Özellikle salgın sırasında aşıdan kaçmak, hastalığa yakalanma tehlikesinin artmasına neden olur. Aşı yaptırmayan, bu küçük acıya katlanamayan kimse daha sonra ağır bir bulaşıcı hastalık yüzünden aylarca azap çekebilir, hatta yaşamını kaybedebilir. Hem bu arada yakınlarına ve çevresindekilere de bir dert kaynağı olur. Bu arada çocuklara aşılar belirli zamanlarda yaptırılmalıdır. Çocuk korkuyor veya ağlıyor diye aşıdan kaçınmak sadece ileriyi görememektir. Çocuğun, aşılar sayesinde türlü ağır hastalıktan korunacağını akıldan çıkarmamalıdır. Aşıları ihmal edip çocuğun hayatıyla oynanmamalıdır.

Aşıya engel olan durumlar: 

Şiddetli alerjileri olan kimselere her aşı yapılmaz. Bu konuda hastanın doktoru karar verebilir. Yine güçsüz kalan, fazla kansız kalmış kimselere de aşı yapılması doğru değildir. Mikroplu bir hastalık yüzünden yatağa düşmüş olan birine de aşı yapılmaz. Ancak bu kimse iyileştikten bir süre sonra aşı uygulanabilir. Ayrıca fazla yaşlılara da bazı aşıların yapılması kötü sonuç verebilir. Aşı konusunda kararı aile doktoru verir. Ailedeki bütün üyelerin sağlık durumlarını bilen doktor, uygun görürse aşı yapılır. Doktor aşıları kendisi de yapabilir. Sağlıklı olan, şiddetli alerjisi bulunmayan kimselerin gerektiği zaman aşı olmaları herşeyden önce bir görevdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Top Ad

Your Ad Spot

Sayfalar