Netkale Paylaşım Blogu guncel konular saglik ve daha fazlası...

Son Dakika

Post Top Ad

Your Ad Spot

27 Kasım 2017 Pazartesi

Doğum Günü Pastası Nasıl Yapılır

Doğum Günü Pastası Nasıl Yapılır
Doğum Günü Pastası Nasıl Yapılır 


Keki için(10 Kişilik) 
3 çay fincanı un
4 çay kaşığı kabartma tozu
3/4 çay kaşığı tuz
7/8 çay fincanı tereyağı
1-1/2 çay fincanı toz şeker
4 yumurta
1 çay kaşığı vanilya
3/4 çay fincanı süt
20 cm. boyunda ve 3 cm. derinliğinde üç pasta kalıbı.
Kreması için
2/3 çay fincanı şeker
5 çorba kaşığı un
1/4 çay kaşığı tuz
2 yumurta ya da 4 yumurta sarısı hafifçe çırpılmış.
1 çay kaşığı vanilya.
Üzeri için 
1/2 çay fincanı tereyağı
Bir tutam tuz
4-5 çorba kaşığı süt ya da su 1-1/2 çay kaşığı vanilya.
3-1/2 çay fincanı elenmiş pudra şekeri
Süsleme için 
6-7 badem ezmesi
Pembe ve kırmızı sıvı besin boyası
 Not: Bu pastanın uzun kenarı 20 cm. uzunluğunda, 9 cm. derinliğinde olacaktır. Daha büyük bir pasta istendiği taktirde malzeme buna göre hesaplanarak arttırılmalıdır.
Un elenir ve ölçülür. Kabartma tozu ve tuz katılır. Tekrar elenir. Tereyağı çırpı-Şeker buna ağır ağır katılır. Karışım kremşanti gibi hafif bir hal alıncaya kadar çırpılır. İyice çırpılmış olan yumurtalar bu karışıma katılır. İyice çırpılır. Vanilya konur.
Kuru malzeme, sütle ara ara, olarak azar azar katılır. Çırpılmaz ama her ilaveden sonra karıştırılır. Bütün malzemenin iyice karışması gereklidir. Karışım artık çırpılmamalıdır. Üç pasta kalıbı yağlanır ve karışım bunlara dökülür. Orta sıcaklıkta, yaklaşık 190 derece fırında 20-25 dakika pişirilir. Sonra fırından alınarak soğumaya bırakılır. O sırada tabakaların arasına konacak krema hazırlanır. Bunun için önce su kaynayan bir tencerenin üzerine bir kap yerleştirilir. Kuru malzemeler kaba konur. Süt ağır ağır katılır. Karışım kaynayan suyun üzerinde koyulaşıncaya kadar pişirilir. Bu sürede devamlı olarak da karıştırılır. Kabın üzeri örtülür ve on dakika daha pişirilir.
Hafifçe çırpılmış olan yumurtalara ya da yumurta sarılarına bu sıcak karışımdan biraz konur. Sonra, ağır ağır karıştırılarak asıl kaptaki sıcak sıvıya katılır. İçinde sıcak su bulunan kabın üzerinde durmadan karıştırılarak 2 dakika pişirilir. Alttaki tencerede su sıcak olmalı ama bu sefer kaynamamalıdır.
Karışım buzdolabında soğutulur, sonra vanilya katılır. Soğumuş olan pastalar kalıplarından çıkarılır. Bunlardan biri büyük bir tabağa oturtulur. Üzerine krema sürülür. İkinci tabaka pasta, kremanın üzerine yerleştirilir. Bu ikinci pasta tabakasına da yine krema sürülür. Ve nihayet üçüncü, en üst pasta tabakası konur. Pastanın üzerine sürmek için : Tereyağı çırpılır, şeker ağır ağır yedirilir. İyice karıştırılır. Tuz konur. Sıcak süt azar azar katılır. Sonra iyice çırpılır. Vanilya eklenir. Bu karışımın daha koyu bir kıvamda olması isteniyorsa şeker biraz daha fazla konulur. Pastanın üzerindeki kırıntılar usulca alınır. İsteniyorsa önce üzerine kayısı glasürü sürülür. Bunun için beş kaşık kayısı marmeladına bir-iki çorba kaşığı su konur. Reçelin erimesi  için hafifçe ısıtılır. Tel süzgeçten geçirilir. Tekrar kaba konarak berraklaşıncaya kadar ısıtılır Kayısı glasürü bir fırçayla pastanın üzerine sürülür ve donmaya bırakılır. Glasür donduktan sonra pastanın üzeri hazırlanmış olan beyaz şeker kremasıyla kaplanır. Bir kısmı da bir kenara ayrılır.
Süs yapmak için : Badem ezmeleri bir kapta çatalla bastırılarak yassıltılır. Ezilip karıştırılır. Gerekirse pek az miktar şeker şerbeti de konulabilir. Ama ezme vıcık vıcık olmamalı ve iyice yoğrulmalıdır. Badem ezmesinin bir kısmı kırmızıya, bir kısmı da pembeye boyanır. Bunlardan güller ve goncalar yapılır. Bunun için şu yöntem uygulanır: Hem kırmızı badem ezmesi, hem de pembe ayrı ayrı, oklavayla açılır. Elde edilen tabakalar iyice ince olmalıdır. Pembe badem ezmesinden bir miktar koparılır. Bununla küçük koni şeklinde temeller yapılır. Tabakadan yaprak biçimleri kesilerek bu konilerin etrafına sarılır. Goncalar için 2-3, çiçekler için ise 5-6 yaprak kullanılır. Pembe badem ezmesi bittikten sonra bu sefer de kırmızıyla güller yapılır.
Ayrılmış olan şeker kreması pasta süsleme torbasına konur.Buna ince bir uç takılır ve pastanın üzerine ,istenirse yanlarına süs yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Top Ad

Your Ad Spot

Sayfalar