Vanoçka Çöreği Tarifi
Vanoçka Çöreği İçin Gerekli Malzemeler
4 su bardağı un
100 gram toz şeker
2 su bardağı kaymak (kapla sıcak suya konulup biraz ısıtılmış)
Bir tutam tuz
125 gram tereyağı
1 paket vanilya
3 yumurtanın sarısı
1 limonun rendelenmiş kabuğu
1/2 su bardağı kıyılmış badem
1/2 su bardağı portakal, limon kabuğu şekerlemesi (küçük küçük kesilmiş)
1 yumurta çırpılmış
100 gram toz şeker
2 su bardağı kaymak (kapla sıcak suya konulup biraz ısıtılmış)
Bir tutam tuz
125 gram tereyağı
1 paket vanilya
3 yumurtanın sarısı
1 limonun rendelenmiş kabuğu
1/2 su bardağı kıyılmış badem
1/2 su bardağı portakal, limon kabuğu şekerlemesi (küçük küçük kesilmiş)
1 yumurta çırpılmış
Vanoçka Çöreği Yapılışı
1 çorba kaşığı un, bir komposto kaşığı şeker, ılıkça 3 çorba kaşığı kaymak, tuz ve kuru maya iyice karıştırılır. 20 dakika sıcak bir yerde bırakılır.
Kalan şeker, tereyağı ve 3 yumurta sarısı, karışım, limon rengi ve köpük köpük oluncaya kadar çırpılır. Badem, çırpılmış yumurta ve meyve kabuğu şekerlemesi dışında bütün malzeme karışıma katılır, iyice yoğrulur. Bu arada zaman zaman badem ve meyve kabukları da hamura katılır. Hamur bir kaba konur üstüne temiz bir bez örtülür. Sıcak bir yerde bir saat, veya hamur kabarıp iki misli oluncaya kadar bırakılır, sonra tekrar yoğurulur. Yarım saat daha bekletilir. Sonra eşit 8 parçaya bölünür. Bir tepsiye yağlı kağıt yayılır. Kağıt tereyağıyla yağlanır. Her hamur parçası 50 cm. boyunda açılır. Bunlardan dördü yağlı kağıdın üstüne konur ve örülür. Elle veya oklavayla bu saç örgüsünün ortasına bir oluk yapılır. Hamurun üstüne çırpılmış yumurta sürülür. Açılmış üç hamur alınır ve örgü yapılır. Bu ilk örgünün oyuğuna yerleştirilir. İkinci örgünün ortasında da bir oyuk yapılır. Son ince uzun hamur alınıp ikiye bölünür. Bu parçalar tekrar açılarak 50 cm. boyunda uzatılır. İki hamur parçası birbirine sarılarak ikinci örgünün ortasındaki oluğa yerleştirilir. İlk ve ikinci örgünün uçları dikkatle alta kıvrılır. Kalan yumurta hamurun üstüne sürülür. Hamur yarım saat sıcak bir yerde bekletilir. Sonra tepsiyle önceden ısıtılmış fırına konur. Orta sıcaklıkta bir saat veya üstü altınımsı kahverengi oluncaya kadar pişirilir. Çörek fırından alınır, üstüne pudra şekeri serpilir.
Vanoçka Çöreği |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder