Önemli Bilgiler
Öksürük
Öksürük |
Üst solunum yollarının viral enfeksiyonlarında,bronşit ve zatürre gibi hastalıkların başlangıcında kuru öksürük tutar. Uzun süre devam eden kuru öksürük hele birde kesik kesikse hayra alamet değildir,tedavi olunmalıdır. Astım da başlangıçta öksürükle gelir. Aklınızda bulunsun boğaz gıcığı şeklinde kendisini belli eden öksürüklerde ayva ve elma kaynatılarak komposto şeklinde içilirse faydası olur.
Nane
Nane |
Hem yaş hem de kuru olarak tüketilen bu bitkinin antiseptik özelliği vardır. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir, kusma krizlerini yatıştırır. Heyecan giderici ve sinir sistemini onarıcıdır. İltihap söker, öksürüğe iyi gelir. Diş ve diş eti hastalıklarına karşı koruyucudur.
Et Pişirmek
Etin en sağlıklı tüketilme şekli haşlanmasıdır. Haşlanılan etin lezzetli olması için önce suyun kaynatılması gerekir. Soğuk suya konularak haşlanan et lezzetsiz olur. Haşlama esnasında yüzeye çıkan köpük alınmazsa etin rengi matlaşır,lezzeti bozulur. En iyi haşlama boyun kısmından olur. Etin haşlandığı suya bir soğan ve birkaç karanfil atılması lezzetini artırır. Izgara etin üzerinede biraz zeytin yağı sürülürse yumuşak olur.Sebzeler ve Vitaminler
Sebzeler ve Vitaminler |
Sebzelerin vitaminlerini kaybetmemesi için sote olarak pişirmelisiniz. Çünkü sebzeler haşlanırken içerisinde olan ve sıcak suda çözünen B ve C vitaminlerinin yaklaşık %70'i kaybolur. Ama yinede haşlanılacaksa çok az suda ve çok fazla yumuşamadan ocağın altını kapatmak gerekir. Sebzeler buhar yöntemiyle pisiriliyorsa yaklasık olarak %30 oranında B ve C vitaminleri kaybolur.
Sadece sebzeler sotelenirse B ve C vitaminleri içerisinde kalır.
Unutulmamalıdır ki sebzelerin vitaminlerini kaybetmelerinin bir nedeni de doğradıktan hemen sonra pişirmemek yada pişirdikten sonra uzun süreç içerisinde tüketmektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder