Yumurtanın Faydaları
Yumurtanın Faydaları |
Yumurta insanın ihtiyacı olan tüm besin gereksinimlerini muhtevasında bulunduran anne sütünden sonra en faydalı gıdalardan biridir.Genel gıdalar arasında en kaliteli proteinleri barındıran yumurtada insan vucudunda sentezlenemeyen ve mutlaka insan vucuduna dışarıdan alınması gereken aminoasit besinler arasında birinci sırada gelir.Kolay sindirilebilen yumurtanın tamamı vucutta proteine dönüşür.Yeterli beslenme için insan bedeninin yarı yarıya hayvansal proteinlere ihtiyacı vardır bunun ise öenemli bir kısmını yumurta karşılar.A , D , E, ve B grubu vitaminleri içeriğinde barındıran yumurtada bulunan kolin maddesi insan beyninin fonksiyonları için çok önemlidir.Demir ve çinko ihtiyacı olanlar yumurtanın demir ve çinko zengini olduğunu unutmamalıdır.
Yumurtada C vitamini bulunmasına rağmen başka bir C vitamini bulunan gıda ile tüketildiğinde içeriğindeki demirin emilimine yardımcı olur.Özellikle çocuklarda büyüme ve gelişmeye büyük ölçüde katkı sağlar.Yumurtanın tazeliğini kontrol etmek istersek yüzde on oranında tuzlu suda kaynatılan yumurtanın taze ise dibe çöktüğünü bayat ise su yüzeyine çıktığını görürüz.Yumurta normal oda sıcaklığından çok dolapta saklanırsa daha taze kalmaktadır.Bir gün oda sıcaklığında bekletilen yumurta dolapta on gün beklemiş yumurtadan daha bayattır.Yumurtada 17 bin adet küçük gözle görülemeyen delik bulunmaktadır.Yumurta sebze veya tahıl gruplu yiyeceklere kırılırsa vitamin protein gibi mineral dengeleri yükselmiş olur.Yumurtanın pişme süresine dikkat etmek gerekir,gereğinden fazla kaynatılan yumurta eğer bayat ise sarısındaki demir,yumurtanın akındaki sülfürle birleşerek etrafında yeşil renk oluşur.Yumurta pişmiş tercih edilmelidir,çiğ yumurtada mikroorganizmaların bulaşma riski vardır.Yumurta fazla pişirildiğinde vitamin kaybı olur.Ayrıca akındaki avidin sarısındaki biyotini bağlayarak kullanılmasını engeller.Uzun süre pişirdiğiniz yumurtanın sindirimi güçleşir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder