Adaçayı
ADAÇAYI |
Beyazımsı yeşil renkli bir bitki olan
adaçayının 70 kadar türü bulunmaktadır. Morumsu çiçekleri olduğu ve hoş
koktuğu için süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Boyu - 70 cm. olan adaçayının
bazı türleri tıpta kullanılır. Adaçayı, bol suyla ateşe konularak haşlanır, ya
da yaprakların üstüne kaynar su dökülüp iki saat bırakıldıktan sonra süzülür.
Adaçayının yapraklarında da tıpkı çayda olduğu gibi tanen vardır. Adaçayı
yemek üstüne içilecek olursa sindirime yardım eder. Şişmeyi ve gazı önler.
Yine adaçayı kanı temizler. Kan dolaşımını yoluna koyar. Vücuttaki bazı hormonların
çalışmalarına da yardımcıdır. Özellikle hamile kadınlarla menapoza girmiş
kadınlara iyi gelir. Teskin edici bir etki yapar. Adaçayı, ayrıca fevkalade bir
antiseptiktir. Ağız çalkalamak ve gargara için ideal sayılır. Ağız ve boğazdaki
mikropları öldürdüğü için soğuk algınlıklarını önler. Gripte ve soğuk
algınlıklarında da yine adaçayı gargarasından yararlanılır. Bu tür
hastalıklarda ayrıca adaçayı da içmelidir. Çünkü bu bitkinin çayı ateşi
düşürür, terlemeyi azaltır. Adaçayı iyi bir mikrop öldürücü olduğu için yaralarda
da kullanılır. Haşlanan kuru yapraklar atılır ve alınan su kesiklere, yaralara
sürülür. Eczanelerde paket halinde satılan adaçaylarının nasıl hazırlanacağı
tariflerinde yazılıdır. Gerek içmek için gerek gargara vb. için 30 gram kuru
adaçayı yaprağını iki bardak suyla haşlamak veya demlemek yeterlidir.
Adaçayının tadını herkes beğenmez. Adaçayına lezzet katmak için bir komposto
kaşığı bal ilave edebilirsiniz. Limon sıkabilirsiniz. Yahut zencefil,
tarçın gibi bir baharat katabilirsiniz. Adaçayı, ballıbabagillerdendir.
Ada Bitkisi
Güzel
bir orkide türüdür. Asıl vatanı Güney Amerika’nın yüksek bölgeleri, özellikle
Kolombiya’nın dağlık kesimleridir. Avrupa’ya da getirilmiş, soğuk bölgelerde
başarıyla yetiştirilmiştir. Aslında bir hayli dayanıklı bir bitkidir. Özellikle
melez olarak üretilenleri. Bu orkidenin rengi pembeden koyu siklamene kadar
değişir. Diğer türlerinin aksine kokusu geceleri etrafa
yayılır ve pervaneleri kendine çeker. Ada da diğer orkideler gibi
Salepgiller’dendir.
Daha soğuk iklimlerde ise evde
yetiştirilir. Seradan alınan açelya biraz daha büyük bir saksıya geçirilir.
Toprağı her zaman nemli tutulur, asitli bir gübreyle beslenir. Çiçek sonbaharda
serince bir köşeye götürülür, toprağı aralık ayına kadar daha az nemli
tutulur. Sonra güneş alan, nemli ve serin bir köşeye konulur. Bol su verilir.
Açelya fundagillerdendir. Bazı türler kışın yeşil yapraklarını dökmezler. Bir
kısmı da döker.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder