Netkale Paylaşım Blogu guncel konular saglik ve daha fazlası...

Son Dakika

Post Top Ad

Your Ad Spot

1 Kasım 2016 Salı

Akne

AKNE

Akne, genellikle ergenlik çağında gözüken fakat daha sonra da devam edebilen, olgunluk çağında da ortaya çıkabilen kırmızımsı, irice sivilcilere verilen addır. Bunlara ergenlik de deni­lir. Akne, genellikle yağlı ciltli tiplerde görülür. Çünkü yağlı ciltlerde gözenekler açıktır. Hem bu tür ciltlerde yağ bezleri fazla çalışır. Salgılarıy­la gözenekleri tıkarlar. Eğer cilt her gün dikkat­le temizlenmezse bu salgılar yani yağlar siyah noktaya, beyaz beneğe veya sivilceye dönüşür­ler. Bu noktalar, beyaz benekler veya sivilceler sıkılırsa genellikle mikroplanma olur ve birden ortaya kırmızımsı renkli, iltihaplı akneler çıkar. Eskiden aknenin oluşumunda besinlerin rol oy­nadığı sanılırdı. Ağır tavaların, turşuların, ba­harat, vb. nin bunlara yol açtığı veya akneyi da­ha da azdırdığı ileri sürülürdü. Günümüzde ak­neye testesteron adındaki erkeklik hormonunun neden olduğu anlaşılmıştır. Yine progesteron da bu konuda rol oynamaktadır. Ayrıca aknenin ol­masında kortizon da biraz suçlu sayılmaktadır. Bu hormonlar yağ bezlerini tahrik etmekte, cilt yağının fazla çıkması da akneye hazır bir ortam yaratmaktadır. Fakat bunun her bünyede olmadığı da bir gerçektir.
Akneye yol açan nedenleri ortadan kaldır­mak kabil olamayacağına göre bu tür sivilceleri giderme çarelerine baş vurulmalıdır. Yüzü mik­roplardan koruyacak alkollü karışımlar kullanıl­malıdır. Yüze, eli pek sürmemelidir. Yiyeceklerin yani ağır yağlı, baharatlı yiyeceklerin akneyle ilgisi yoktur ama dengeli beslenmede rol oyna­yan bazı besinler akneyi uyandırır. Özellikle için­de iyodu fazla olan besinlerden kaçınmalıdır.
Cildi sabah ve akşam kurutucu tür bir sa­bunla yıkamalıdır. Kükürtlü sabunlar, katranlı sa­bunlar ve akne için özel yapılan ilaçlı sabunlar­dan yararlanılmalıdır. Ayrıca içinde oksit dö zenk, kükürt tozu, cildi kurutucu etki yapan mad­deler, kâfuru ve alkol bulunan ilaçlar da aknenin geçmesine yardım ederler. Bunların dışında cilt hekimleri bazan ağız yoluyla tedavi uygulamak­tadırlar. Akneyi geçirmek için antibiyotikler ver­mektedirler. Çünkü antibiyotikler iltihaplı sivil­celere yol açan mikropları yok etmektedirler.
Akneyle oynanmamalı, bunları sıkmaya da kalkmamalıdır. Çünkü sivilceler sıkılırken mik­rop yüzün başka taraflarına bulaşabilir ve böylece akneler iyice yayılabilir. Hem sivilceyi sık­mak, geçirmek için yeterli değildir. Tam aksine akne daha da ilerleyebilir. Dolayısıyla da mik­roplanma cildin alt tabakasına geçer. Alt tabaka zarar görecek olursa yüzde derin izler, çukurlar kalır. Akne tedavisinde güneşten de yararlanıl­maktadır. Yine soğuk ültraviyole ışınları sayesin­de akneler kurutulmakta, deriler, pul pul olup dökülmektedir. Bunların dışında peeling yani soy­ma denilen yöntemi uygulamaktadırlar. Cilt he­kimleri, sıvı nitrojen veya diğer maddelerle cil­di dondurmakta ve derinin üst tabakasını soy­maktadırlar. Böylece alttan aknesiz ve gözenek­leri daha sıkı deri çıkmaktadır. Yalnız bu biraz da acı veren bir usuldür. Akneyle ilgili yeni yeni ilaçlar bulunmaktadır. Özellikle Amerika'da ak­neyle ilgili çalışmalar çok başarılı olmaktadır. Kısa süre içinde aknenin bir problem olmaktan çıkacağı ve kolaylıkla yok edileceği de umul­maktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Top Ad

Your Ad Spot

Sayfalar