Netkale Paylaşım Blogu guncel konular saglik ve daha fazlası...

Son Dakika

Post Top Ad

Your Ad Spot

1 Kasım 2016 Salı

Akvaryum

Akvaryum

Akvaryum sözcüğü Latince'den gelmedir, arı ve diğer tatlı su hayvanlarını alabildi- adar doğal şartlar altında yaşatmak için eve kullanılan tanklara bu ad verilir. Evde besleneceği zaman, başka hayvanlarda oldu bi, bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Bunu öyle sıralanabilir :
Balıkları klasik, yuvarlak cam kaplarda beslemek doğru değildir. Bu yer onlara çok dar gelir sonunda da balıkların sağlığı bozulur. Hepsi de ölür.
Dikdörtgen biçiminde bir akvaryum da uy- değildir. Bunun sebebi böyle bir tankta su inin dar olmasıdır. Bu da suya karışan ok- azaltır. Balığın ise solunum yapabilmek
için oksijene ihtiyacı vardır. Havanın oksijeni su­yun yüzünde eriyerek buna karışır. Balık da bu­nunla solunum yapar.
Yeriniz en çok ne kadarını alabilecekse o büyüklükte bir akvaryum almalıdır. Aslında kü­çük tanklar uygun değildir. Çünkü küçük akvar­yumları temiz tutmak büyüklerine kıyasla daha zordur.
Ayrıca akvaryumun büyüklüğü, buna konula­cak balık sayısına göre hesaplanmalıdır. Bir ba­lığın gövde uzunluğunun her bir santimi için el­li santimetre karelik bir yer gereklidir. Bu boy uzunluğuna kuyruk dahil edilmez. Bu yüzden ak­varyum alınacağı zaman balık sayısı göz önün de tutulmalıdır. Ya da akvaryum varsa, buna ko­nulacak balık sayısı tankın büyüklüğüne göre he­saplanmalıdır. Bir akvaryuma bu gerçek göz önü­ne alınmadan sürüyle balık konulursa hayvanlar sonunda ölüp giderler.
Akvaryumun yeri de önemlidir. Bunun rad­yatör ya da soba gibi ısı kaynaklarının yakınına konulmaması gereklidir. Akvaryumun doğrudan doğruya güneş alan bir yere, örneğin pencere önüne konulması da doğru değildir. Fazla güneş ışığı sonunda, akvaryumun cam duvarları küçü­cük su yosunlarının oluşturduğu yeşil bir taba­kayla kaplanır. Böyle bir durumda tankı hemen güneşli yerden kaldırmalıdır. Küçük su yosunla­rı o zaman ortadan kalkarlar.
Akvaryumun suyunun her zaman temiz tu­tulması ve bunun için de bol hava bulunması şarttır. Bu konuda fazla zorluk çekmemek için en uygun yol tankın içine bir filtre konulmasıdır. Pek de pahalı olmayan ve elektrikle işleyen bu filtreler suyu her zaman billur gibi berrak tu­tarlar. Hatta bazıları o kadar etkilidir ki, akvar­yumun suyunun ancak yılda bir değiştirilmesi yetebilir.
Akvaryumun içinin her zaman temiz tutul­ması gerekir. Artıkları, ölen balıkları çabucak çıkarmalıdır. Akvaryumdaki suyun ısısı da her za­man aynı tutulmalıdır. Ânî ısı değişiklikleri ba­lıklar için hiç iyi değildir. Suyun iyice ılık olma­sı doğrudur. Akvaryuma kabil olduğu takdirde yağmur suyu konulması iyi olur. Ama bu sağla­namazsa musluktan akan su kullanılır. Ancak bu suyun da akvaryuma boşaltılmadan önce bir ka­ba alınması ve dört - beş gün, fazla güneşli olma­yan bir yerde bekletilmesi gerekir.
Akvaryumun dibine kum döşenmelidir. Ça­kıl ya da taş konulması doğru değildir. Çünkü bu taşlar çok geçmeden birer pislik kaynağı ha­lini alırlar. Suyun bulanmasına da sebep olurlar. Tankın dibine döşemek için kum alındığı zaman bu önce iyice yıkanılmalıdır. Özellikle kum de­niz kıyısından getirilmişse. Yıkama suyu iyice berraklaştığı zaman kum temizlenmiş sayılır. Ku­mun akvaryumda arkadan öne doğru eğilimli bir tabaka oluşturacak şekilde yayılması doğrudur. Böylece yiyecek artıkları ve diğer gereksiz mad­deler alçak tarafta toplanır, alınmaları da kolay­laşır.
Akvaryumun dibine, süsleme amacıyla de­niz kabukları konulmamalıdır. Temel maddesi kalsiyum olan bu kabuklar zamanla tankta erir­ler. Suya salıverdikleri maddeler balıklara doku­nabilir.
Bakım konusunda yapılan en büyük hata ba­lıklara fazla besin verilmesidir. Akvaryum ba­lıklarının en çok bu nedenle öldükleri anlaşılmış­tır. Balıklara günde bir defa besin verilmelidir. Suya, balıkların on dakika içerisinde yiyebile­cekleri kadar besin atılmalıdır. Akvaryumdaki balıkların çoğu besin almadan bir hafta kadar yaşayabilir, bundan zarar da görmezler. Suya atılan besinin bir kısmı yenilmediği takdirde bun­lar bir-bir buçuk saat kadar sonra akvaryumdan alınmalıdır. Çünkü bu yemler suda durdukları takdirde bir müddet sonra çürürler, bu da suyu kirletir.
Akvaryumu süsleme : Akvaryumu süslemek için bitkilerden yararlanılır. Bunun için tanka tat­lı su yosunları konulmalıdır. Ancak bu yosunla­rın solunum konusunda balıklara bir yararı yok­tur. Yalnız balıklar bu bitkilerin arasında dolaş­maktan hoşlanırlar. Tabii dikkatli davranılmalı, akvaryuma tatlı su yerine deniz yosunları konul­mamalıdır.

Akvaryumun süslenmesi için evde yetişti­rilen bitkilerden de yararlanılır. Bunun için yedi- sekiz santim genişliğinde bir tepsi kullanılır. Tep­si, ön tarafa bitki dikilmesinin sağlanması için akvaryumdan en az on santim daha geniş ol­malıdır. Tepsinin dibine bir tabaka yaldızlı kâğıt serilir ve kenarları yukarıya doğru kıvrılır. Ak­varyum, tepsinin ortasına yerleştirilir. Ev bitki­leri yedi - sekiz santim boyundaki saksılara diki­lir ve güzel bir görünüm sağlayacak şekilde ak­varyumun çevresine dizilir. Saksıların arası ve çevresi küçük çakıllarla doldurulur. Saksıların sadece yukarıdan bir santim kadarı ortada kalır. Bunun üzerine de akvaryumdaki gibi kum dökü­lür. Böylece bu köşeye bakıldığı zaman taban akvaryuöum içinde hiç kesilmeden dümdüz uzanıyormuş gibi bir etki yapar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Top Ad

Your Ad Spot

Sayfalar